Zastajanje vode in spremembe v telesni teži pri tekačicah glede na menstrualni cikel

Posted by on Mar 17, 2015 in Uncategorized
Zastajanje vode in spremembe v telesni teži pri tekačicah glede na menstrualni cikel
Share Button

Tale zapis bo tehtnicamogoče zanimiv predvsem za tiste, ki redno beležite svojo telesno težo in ste mogoče skozi obdobje enga meseca opazile kakšne razlike v nihanju teže. Ženske v programu izgube telesne teže me sprašujejo, kako je mogoče, da se kljub restrikciji hrane ob določenem času v mesecu zredijo. Tudi vzdržljivostne športnice, ki vam redno tehtanje predstavlja jutranjo rutino, boste v tem članku našle odgovor, zakaj vam kar naenkrat poskoči teža, ne da bi povečale vnos hranil. Da, vse vemo, da se v določenem obdobju v mesecu počutimo težke, napihnjene, nekoliko nerodne, spremenljive volje… In da, vsaka bi znala pojasniti, da nam v telesu zastaja voda. Odločila sem se, da poiščem nekoliko bolj znanstven odgovor na te spremembe.

Krivi za to so hormoni. Na hitro osvežimo znanje o menstrualnem ciklu. Ta traja normalno od 21 do 36 dni in poteka v dveh fazah, folikularni in luteinski. Od hormonov so glavni estrogeni (estradiol, estron, estriol) in progesteron. V normalnem ciklu opazimo pri estrogenih dva vrhova v obeh fazah (pred in po ovulaciji), pri progesteronu pa je vrh v luteinski fazi. Vrednosti obeh hormonov so nizke v prvih dneh menstruacije.

V tem zapletenem hormonskem procesu sodelujejo še gonadoliberin, folikle stimulirajoči hormon (FSH) in luteinizirajoči hormon (LH).

menstrualni-cikelNajpomembnejša (pod)faza pa je ovulacija – torej sprostitev jajčeca v maternico, ki se zgodi nekje na polovici ciklusa, torej 14. dan pred prvim dnem menstruacije. Možno pa je, da do te faze sploh ne pride zaradi različnih motenj. Te motnje so lahko posledica delovanja hipotalausa zaradi stresa, sprememb v prehrani (znižanje vnosa), potovanja, povečanje intenzivnosti vadbe z neustrenim vnosom hranil (premalo maščob)… Lahko pa do tega pride zaradi sindroma policističnih jajčnikov.

Skratka, zadeva poteka pod nadzorom hipotalamusa in hipofize. Kot same veste, se vaše telo ves čas spreminja, spremembe pa so najbolj opazne nekaj dni pred menstruacijo, v t.i. obdobju PMS (predmenstrualni sindrom). Zastajanje vode v telesu je lahko eden pmsod simptomov. Do tega pa pride zaradi znižanja ravni progesterona (nastop menstruacije), ko  vsaka celica zadrži dodatno mikroskopsko količino vode.

V študiji so preučevali cikle in spremembe znotraj le-teh ter konkretno stopnjo zadrževanja vode v telesu pri 62 preiskovankah. 39 žensk se je rekreativno ukvarjalo s tekom, nekatere izmed njih so bile v času raziskave v procesu treninga za maraton. Preostalih 23 preiskovank je bilo normalno telesno dejavnih. Spremljali so bazalno temperaturo, preiskovanke pa so beležile občutek zatečenosti in nokturijo (opravljanje male potrebe ponoči). Na podlagi tega so svoja opažanja ovrednotile na lestvici od 0 do 4.

V študiji so prišli do ugotovitve, da je do največjega zadrževanja vode prišlo v prvem dnevu menstruacije, ko so bile vrednosti estradiola in progesterona najnižje, ne pa pred menstruacijo. Zanimivo, saj to lahko spremeni splošno sprejeto dejstvo, da se napihnjene počutimo pred menstruacijo (PMS). Poleg tega ni bilo razlik med vrednostmi pri ciklih z ali brez ovulacije.

V študiji so opazili tudi tipičen vzorec nihanja vrednosti. Najvišje vrednosti zadrževanja vode so v prvih dneh menstruacije, nato pa je opazen hiter padec. Do nasprotnih vrednosti je prišlo na sredini folikularne faze. Ženske so od tu dalje občutile zatekanje, ki se je stopnjevalo pred, med in po ovulaciji.

Najbolj zanimivo dejstvo se je, tako kot tudi raziskovalcem, da je do večjega zadrževanja tekočine prišlo med tekačicami. Menili so, da bodo vrednosti višje pri normalno telesno dejavnih ženskah kot pri tekačicah, vendar se je izkazalo ravno nasprotno. Kot razlago navajajo naslednja dejstva:

  • tek je lahko motivacijsko sredstvo pri premagovanju predmenstrualnih simptomov,
  • tekačice so lahko zaradi telesne dejavnosti zaužile več tekočine in posledično večkrat ponoči opravile malo potrebo (parameter so spremljali pri ocenjevanju stopnje zadrževanja vode),
  • zaradi intenzivnejše vadbe se poviša temperatura v hipotalamusu, kar sproži večje izločanje nekaterih živčnih prenašalcev in posledično vodi v večje zadrževanje vode.

grafAli dokazano velja za povprečno žensko populacijo, ne moremo z gotovostjo trditi, saj so bile preiskovanke zdrave, z nižjo telesno težo in telesno dejavne. Pri težjih in manj ali nič telesno dejavnih ženskah naj bi bilo zadrževanje vode v telesu večje. Da bi docela pojasnili te spremembe, pa potrebujemo več študij, ki bi potrdile zgoraj napisano.

Skratka, če se ustrašite, ko vam tehtnica kar naenkrat pokaže tudi do kilogram telesne teže več, je to le posledica delovanja hormonov. Sicer pa je področje žensk in obnašanja telesa v menstrualnem ciklu slabo raziskano področje. Na slabšem s(m)o zaradi tega predvsem športnice. Za nemoten proces treninga in uspešen nastop na tekmovanjih je ključnega pomena optimalno počutje. Same pa veste, kako vam niha počutje skozi ciklus ter da ste enkrat bolj, drugič manj motivirane za trening, včasih se počutite odlično, nemalokrat pa povsem zanič…

Ženske in vzdržljivostni športi je izredno pomembna tema, na katero je opozorila tudi svetovna rekorderka v maratonu, Paula Radcliffe, ter javnost pozvala, da je ta tema v (vrhunskem) športu še vedno tabu ter da potrebujemo več študij, ki bi pojasnila odprta vprašanja.

Viri:

White, P. Colin, Hitchcock, L. Christine, Vigna, M. Yvette in Prior, C. Jerilynn (2011). Fluid Retention over theMenstrual Cycle: 1-Year Data from the Prospective Ovulation Cohort. Obstetrics and Gynecology International.

McArdle, D. W., Katch, I. F., in Katch, L.V. (2010). Exercise Physiology. Lippincott Williams & Wilkins.

Menstrualni ciklus in hormoni. Pridobljeno 17. 3. 2015 s http://farmacevti.si/resnica-o-zdravilih/kontracepcija/menstrualni-ciklus-in-hormoni/.

Herring, A. (2015). Why you gain weight on your period. Pridobljeno 20. 3. 2015. s http://www.shape.com/lifestyle/mind-and-body/why-you-gain-weight-your-period?utm_source=fitsugar.com&utm_medium=referral&utm_campaign=pubexchange_facebook