Trail tek in postavitev stopala ob prvem stiku s podlago

Posted by on Apr 26, 2015 in Uncategorized
Trail tek in postavitev stopala ob prvem stiku s podlago
Share Button

Nekaj dni nazaj je Runner’s World objavil članek, ki poroča o študiji, v kateri je bil preiskovanec nihče drug kot trenutno najboljši (ultra) trail tekač, Kilian Jornet. Namen raziskave je bil preučiti tehniko postavljanja stopala na tekmovanju v trail teku in spremljati frekvenco korakov ter iz teh podatkov predvideti, kateri način postavljanja stopala je boljši oz. kasneje privede do utrujanja mišic.

Izbrali so traso tekme Kilian’s Klassik. V sodelovanju z (verjetno) največjo znamko trail tekaških copat Salomon so uporabili (3D) pospeškometre. Te so namestili na različna mesta: na golen (tibio), od koder so zbirali podatke o sili udarca ob podlago. Ostala dva pospeškometra so namestili na peto in sprednji del stopala na metatarzalne kosti. Z njuno pomočjo so želeli ugotoviti delež teka, ki ga Kilian opravi na način, ko je prvi kontakt s podlago preko pete, srednjega ali prednjega dela stopala. Sistem pospeškometrov je bil sinhroniziran z GPS sledenjem (zabeležil hitrost teka, razdaljo in višino) v prvem pospeškometru. Skratka – gre za inovativen sistem zbiranja podatkov, ki se je izkazal za zmogljivo in natančno – v starejših študijah so uporabljali podatke, ki so jih pridobili s pomočjo videoanalize in/ali meritev s tenziometrijsko ploščo. Druga prednost je tudi ta, da uporabljani postopek beleži podatke v dejanskih, pravih okoliščinah, medtem ko sta starejša dve bolj vezana na laboratorij, kjer pa je težko ‘uprizoriti’ okoliščine s trail tekov (različne naklone podlage, različne podlage ipd.). Zabeležene je samo polovica tekme, kajti na drugi polovici so žal zatajile baterije…

pospeskometri

In kakšni so rezultati?

11180605_978579012154452_3690049479459444835_nUgotovili so, da je Kilian v največji meri tekač, ki teče po sprednjem delu stopala. Glede na specifike tekme pa moramo to dejstvo jemati z rezervo, saj je v delu, s katerega so zabeleženi podatki, pretežno vzpon, ki od tekača narekuje drugačno biomehaniko teka kot ravninski deli ali spusti. S tem se strinjajo tudi v študiji.

Ne pozabimo, da je bila študija izvedena na nadpovprečnem tekaču in da bi za natančnejše rezultate potrebovali večje število preiskovancev. Poleg tega avtorji menijo, da ni idealnega vzorca postavljanja stopala ter da je uspešen trail tekač tisti, ki zna menjavati med posameznimi načini, saj naj bi na ta način kasneje prišlo do utrujanja. V celoti gledano avtorji utrujanje povezujejo predvsem z naklonom podlage, pa tudi s hitrostjo teka, frekvenco korakov in načinom postavljanja stopala.

Obstaja pa tudi študija, kjer so preučevali 165 trail tekačev na tekmi Ice Age Trail, kjer so na določenem odseku snemali prvi kontakt tekača s tlemi. Želeli so primerjati način teka med ultra trail in cestnimi maratonskimi tekači. Ugotovili so, da delež tistih, ki tečejo po petah na trail tekmi, znaša dobrih 85 %. Ta odstotek je nižji od deleža podobnih tekačev na cestnem maratonu. V tej študiji jih je zanimalo tudi, ali obstajajo razlike v tehniki med tekači in tekačicami, vendar razlik med spoloma niso. So pa bile značilne razlike med tehniko in obutvijo – tisti s t.i. minimalistično obutvijo so v večjem deležu tekli po sprednjem delu stopala, prav tako so ugotovili, da so bili to v večji meri hitrejši in (verjetno) bolj izkušeni tekači. Niso pa ugotovili povezave med načinom teka in samo uvrstitvijo – tisti, ki so tekli po sprednjem delu stopala niso bili nujno hitrejši in obratno.

Glede na porast te discipline (gorski, trail tek), ki naj bi dosegal dobrih 10 % vseh zvrsti teka oz. tekačev, bo v bodoče zagotovo potrebnih več študij. Nove metode pa bodo zagotovo olajšale delo.

runscribeuse-665xNaj omenim še to, da na podoben način deluje tudi napravica runScribe, ki zaznava položaj stopala v 9 oseh. Na ta način uporabnik ne dobiva le osnovnih podatkov o hitrosti, razdalji in številu korakov, pač pa številne druge zanimive podatke, med drugim velikosti sil, kontaktnem času, položaju stopala, načinu postavljanja stopala… Kogar zanima več, naj obišče uradno spletno stran http://www.runscribe.com/.

Še en dokaz več, kako je naša disciplina enkratna in da bi jo bilo škoda v celoti razumeti.

Viri:

Dupont, D. Foot Strike Does Not Affect Performance in Trail Runners. Pridobljeno 22. 4. 2015 s http://breakingmuscle.com/running/foot-strike-does-not-affect-performance-in-trail-runners.

Giandolini, M., Pavailler, S., Samozino, Morin, J. B. in N., Horvais (2015). Foot strike pattern and impact continuous measurements during a trail running race: proof of concept in a world-class athlete. Footwear Science.

Kasmer, M. E., Liu, X., Roberts, K. G. in Valadao, J. M. (2013). The relationship of foot strike pattern, shoe type, and performance in a 50-km trail race. National Strength & Conditioning Association.

Hutchinson, A. (16. 4. 2015). Measuring Kilian Jornet’s Footstrike. Pridobljeno 26. 4. 2015 s http://www.runnersworld.com/trail-racing/measuring-kilian-jornets-footstrike.