Test copat Icebug Zeal RB9X

Posted by on Mar 31, 2015 in Uncategorized
Test copat Icebug Zeal RB9X
Share Button

Icebug je Švedska znamka tekaške obutve, namenjene 25640129-origpic-f6bbfbtrail in gorskim tekačem, pohodnikom ter ostalim, ki imate radi stabilen, varen in bolj ali manj hiter korak ter potrebujete predvsem najboljši oprijem na drsečem terenu. Icebug je specialist za čevlje z odličnim oprijemom. Zrastel iz sprva manjše družinske tovarne čevljev, ki jo vodita entuziasta – mati in sin. Glede na pogoje na Švedskem ju je najbolj zanimalo, kako narediti čevelj, ki bo nudil kar se da dober oprijem v različnih pogojih – mokrih, snežnih in poledenelih razmerah. Od tu tudi ideja za ime znamke – hrošč, ki se lahko oprime vsake podlage. Znamka se je rodila 2001., ko se je predstavila na enem največjih sejmov ISPO, na katerem je prejela nagrado za najboljšo inovacijo na področju outdoor športne obutve. Od takrat ledeni hrošč le še raste in se razvija na izredno močnem trgu tekaške obutve.

Pred kratkim sem imela možnost testirati obutev znamke Icebug Zeal RB9X. Pri nas jo najdete v trgovini Amfibija iz Ljubljane.

DCIM100MEDIAZgornji del čevlja je iz nepremočljivega najlona – blago je dokaj trdo in daje občutek, da bodo čevlji zagotovo pustili žulje. Tudi notranji del ne daje pretiranega vtisa udobja, ki smo ga vajeni iz bolj mehkih notranjih delov čevljev. Ko pa jih daš na nogo, se čisto lepo prilegajo stopalu. Podplat je dokaj specifičen – sprednji del dokaj mehek in upogljiv, srednji in zadnji del pa ojačana ter torzijsko izredno stabilna. Na notranji strani čevlja je blago dodatno podprto, kar nudi stopalu še dodatno oporo. Petni del je znižan. Podplat je iz materiala, po katerem je tudi znamka najbolj prepoznana – nudi namreč odličen oprijem DCIM100MEDIAna mokri podlagi. Konice so na podplatu razporejene tako, da nudijo najboljši oprijem, hkrati se blato ali sneg ne zadržita na podplatu med posameznimi konicami. Skratka, na mehkih podlagah (blato, sneg) se izjemno dobro obnesejo. Na razmočenih površinah, travnatih potkah, peščenih terenih ali mehkejših makadamih je čevelj pravi ‘traktor’. Za urejene poti in trše makadame ter asfalt pa je dokaj trd.

Z materialom torej Icebug ne pretirava, kar se pozna tudi na teži čevlja. Vsak resnejši tekač bo posegel po čim lažji obutvi.DCIM100MEDIA

Če ste na spustih bolj zadržani in si ne upate ‘spustiti’, potem vam bo ta čevelj dal več poguma. Gleženj je precej stabilen zaradi tršega podplata in ojačanega notranjega dela. Na bolj tehničnih spustih pa se ga je treba, kot katerega drugega, nekoliko navaditi.

Glede na to, da je čevelj iz nepremočljivega blaga, me je skrbelo, da me bo med tekom oviralo znojenje stopala. Sicer je res na notranji strani čevlja material nekoliko vlažen, vendar nisem imela neprijetnega občutka in tudi stopala so bila po teku suha. Zunanji material odlično ščiti pred mokroto in tudi v snegu preverjeno ne prepušča. Hkrati vam priporočam, da izberete kvalitetne nogavice. Sama uporabljam znamko Smartwool, ki je sicer nekoliko dražja, ampak resnično vredna svojega denarja. Sicer pa vsak tekač najbolje ve, kaj in kateri material mu najbolj ustreza.

Skratka, če v vaši kolekciji manjka nekaj, da bo za dežne in snežne razmere, je Zeal lahko pravi čevelj za vas. Prav vam bo prišel na trailih s pretežno mehko podlago, odličen je za krose, v snegu in blatu, makadamu… Zanesljiv čevelj in glede na materiale tudi bolj trpežen ter enostaven za čiščenje. Če bi se torej radi sami prepričali, lahko v Amfibiji dobite tudi testni model. Za aprilsko vreme bo prišel prav! (Fotografije: osebni arhiv)