Konec maja vabljeni na Golte

Posted by on Apr 13, 2015 in Uncategorized
Konec maja vabljeni na Golte
Share Button

Vesela sem, da sta me organizatorja kot ambasadorko trail-golte-265pxpovabila na nov tek na Golteh. Trail Golte v bistvu zajema dva teka – vzpon in krožni tek, zadnji vikend v maju. Že pred časom sem se tudi sama odpravila v Savinjsko na ogled proge za vzpon. Ker je v tistem času ponekod še navrglo nekaj snega, je bilo na vrhu še zelo belo, kjub vsemu pa se je dalo narediti dober trening.

DCIM100MEDIAProga se začne na parkirišču pri spodnji postaji nihalke v vasi Žekovec. Od tu dalje poteka označena planinska pot, ki nas vodi do Mozirske koče. V bistvu je precej enostavno slediti oznakam, razen v prvem delu, ki poteka skozi gozd in prečka potok, ki se na nekaterih delih zlije v manjše slapove. Nato se pogled že nekoliko odpre, pot pa se nadaljuje po cesti. Ta se prav pošteno vzpenja in na najstrmejšem odseku je prav tako odurna kot cesta na Kum, vsaj tako se mi je zdelo. Od tu dalje potka večkrat preseka strme travnike in asfaltno cesto, kmalu pa se odcepi v gozd.DCIM100MEDIA Vseskozi je podlaga mehka, trava ali zemlja, nekaj korakov pa morate narediti tudi čez korenine. Skratka, prava planinska pot, razgledi pa vedno bolj na dlani. Sledi nekoliko daljši del po asfaltni cesti, vendar se tu človek lahko malce spočije pred vnovičnim strmejšim odsekom. Podlaga postaja skalnata, ko pa se spet nekoliko položi, ste že tik pod Mozirsko kočo. Do tja vas spet vodi stezica skozi gozd; nekaj stopnic in ovinkov, naprej pa le še utrjen, položen makadam do smučišča in hotela Golte. Skratka, raznolik teren, ki poskrbi, da vam bo čas hitreje minil, ko boste grizli v klanec.

DCIM100MEDIAČe ne bi bilo še pravih snežnih razmer, bi odtekla še traso krožnega teka – to si bom verjetno prihranila kar za dan tekme. Gre za že obstoječo Pot po Golteh z nekaj vzponi in spusti. Lahko boste odtekli en ali dva kroga.

Proga je dolga 5,5 km, v višino pa se boste povzpeli za dobrih 800 višincev. Če izvzamem položnejše cestne odseke, je trasa precej podobna kakšnemu vertikalu. Ni lahka, vendar boste tisti, ki imate radi strmino, na njej zelo uživali. Poleg same tekme se obeta pravi tekaški dogodek z bogatim spremljevalnim programom, zato vabljeni tudi tisti, ki niste za tekmovanje, bi pa vseeno radi aktivno preživeli vikend.

DCIM100MEDIANaslednji vikend, torej 18. in 19. maja, organizatorja obljubljata voden ogled trase. Pridružite se, tudi jaz bom tam!

Vse ostale informacije o dogodku najdete na uradni spletni strani: http://trail-golte.si/. (Fotografije: osebni arhiv)

DCIM100MEDIA